bnt.bg 50.bnt.bg infocenter.bnt.bg goldenchest.bnt.bg eurovision.bnt.bg chetene.bnt.bg bgfilmi.bnt.bg
Начало / Изложба / / Великите българи - Финал
БНТ
БНТ
БНТ

Великите българи - Финал Великите българи - Финал (2007) » виж видео

148 мин. / 184 Mb
Поредицата "Великите българи" на БНТ е създадена по идея на BBC. Основната й цел е да провокира съвременниците да разсъждават за своята история, да си припомнят факти от нея и да пречупят величието на миналото през днешния светоглед. В този смисъл, поредицата се превърна в обществено допитване към българските граждани. 170 хиляди от тях номинираха общо 2710 българи от различни исторически епохи, а на 23 декември миналата година в специално телевизионно предаване чрез гласуване по телефона, интернет и с SMS , подредиха стотицата и десетката на великите българи.

На 16 февруари се състоя финалното шоу на кампанията. Заедно с гласовете от него, в кампанията си включиха общо 250 хиляди души. Те определиха Васил Левски за най-велик българин и подредиха след него в челната тройка Петър Дънов и Хан Аспарух.

Вижте още: Васил Левски, Петър Дънов, хан Аспарух, Цар Симеон I, Христо Ботев, Княз Борис I, Св. Св. Кирил и Методий, Стефан Стамболов, Иван Вазов, Паисий Хилендарски, Великите българи - Топ 100